Bakgrundsbild

Inspiration och nytta

Här hittar du inspirerande och nyttig läsning för chefer som vill lära sig mer! Få våra senaste lästips och spaningar - prenumerera på Chefakademins nyhetsbrev.

Ledarskap

Välkommen till Chefakademin!

Omvärlden förändras snabbare än någonsin – och Sveriges chefer behöver hänga med. 8 av 10 svenska chefer vet att de måste ställa om och lära nytt, men inte vad de behöver. Det vet vi. Oavsett om du aspirerar på att bli, nyligen blivit eller har lång erfarenhet som chef. Läs mer här!

Personlig utveckling

Utbildning – framtidens valuta?

Vad är utbildningar egentligen värda? Det vill en amerikansk stiftelse standardisera – med samma blockchain-teknik som används för elektroniska valutor som Bitcoin.

Leda teamet

Befordrad? Så leder du dina gamla kollegor

En befordran till chef är ett underbart förtroende, men sitsen kan kännas obekväm om det är dina gamla kollegor du ska leda. Så här gör du övergången smidigare.

Personal/HR

3 skäl: Därför uteblir löneförhöjningen

Lönesamtalet kan vara obekvämt oavsett på vilken sida av förhandlingsbordet man sitter. Här är tre skäl till att din välförtjänta löneförhöjning aldrig kommer.

Personal/HR

Fällorna att undvika inför löne­samtalet 2020

Att sätta rättvisa löner är ett årligt huvudbry för många chefer. Var uppmärksam på dessa vanliga misstag som kan ge snedfördelning i lönesättningen.

Personlig utveckling

9 tips: Så får du tiden att räcka till som chef

Svenska chefer är ofta tidspressade. Det går ut över arbetsuppgifterna, medarbetarna, och det strategiska arbetet. Såhär får du ut det mesta av din dyrbara tid.

Leda teamet, Personal/HR

8 steg: Så skapar du förtroende som ledare

Det kanske säger sig självt, men en organisation där medarbetarna trivs och litar på varandra presterar också bättre. Det ligger därför i chefers intresse att skapa en stark tillitskultur hos sina team.

Personal/HR

4 tips: Så får du talangerna att blomstra

Som chef ansvarar du för att medarbetarnas inneboende talanger tas tillvara på bästa sätt. Här är fyra tips för att hitta och maximera potentialen som redan finns i din organisation.

Personal/HR

Så utbildar du smart – och kostnadseffektivt

Många anser att kompetensutveckling är viktigt, men när svångremmen dras åt är utbildning ofta det första som får stryka på foten. Personallyftet behöver dock inte kosta skjortan.

Leda organisationen

Lära eller gå under – läs rapporten kostnadsfritt

800 miljoner jobb försvinner på grund av digitalisering. Läs om utmaningen som väntar, och svenska chefers nya tuffa verklighet när konkurrenskraften hotas.

Leda teamet, Personal/HR, Personlig utveckling

Kompetensutveckling – ett delat ansvar

Enligt ManpowerGroups arbetslivsundersökning Manpower Work Life anser närmare hälften av de tillfrågade att ansvaret för medarbetarnas utveckling ligger både hos chefen och den anställde.

Ledarskap

Är högre utbildning fortfarande relevant?

Arbetsgivare anser i allt högre grad att universitetens program inte motsvarar de kunskaper som marknaden efterfrågar.

Ledarskap

Frukost med framtidens lärande i fokus

Det var fullt hus och hög stämning när Chefakademin fick sin officiella invigning. Tidigare Berghs-rektorn Pär Lager bjöd frukostpubliken på insikter om framtidens nödvändiga lärande – en angelägenhet för alla.

Leda teamet

4 sätt att boosta personalens engagemang

Chefen är i högsta grad ansvarig för hur engagerade medarbetarna är i sitt arbete. Här är fyra tips på hur du kan göra dina anställda mer involverade.

Juridik

En av fyra småföretagare har dålig GDPR-koll

Dataskyddslagen GDPR har funnits på plats sedan 2018, men enligt en undersökning saknar var fjärde småföretagare inblick i vad lagen innebär. Det kan bli dyrt.