Bakgrundsbild

Inspiration och nytta

Här hittar du inspirerande och nyttig läsning för chefer som vill lära sig mer! Få våra senaste lästips och spaningar - prenumerera på Chefakademins nyhetsbrev.

Ledarskap

Chefakademin Talks – en ny podd för ledare

Chefakademin Talks är en podd om de mest brännande frågorna för ledare just nu. Ett fördjupande samtal som leds av Cissi Elwin, vd för Chefakademin. Hör första avsnittet här!

Leda organisationen

5 egenskaper för att lyckas med förändring 2022

Behovet av förändring är stort på många håll i höst. Dessa fem egenskaper har chefer som är framgångsrika i sitt förändringsarbete enligt konsultbyrån BCG.

Personal/HR

Så kan du mäta effekten av era ut­bildnings­sats­ningar

Datadrivna arbetssätt går idag igen i de flesta organisationer, men att mäta effekten av kompetenshöjande initiativ är ännu en utmaning. Dessa nyckeltal kan hjälpa till med mätbarheten.

Leda teamet

Det digitala kroppsspråket – mer än vad som syns i webb­kameran

Går ditt budskap inte igenom datorskärmen? Eller behöver du lägga dyrbar arbetstid på att tolka vad kollegan egentligen menar? Då är det läge att fila på det digitala kroppsspråket.

Leda teamet

Tillbaka till arbets­platsen – så hanterar du önske­målen

Arbetsgivare skissar på formerna för hur distansarbetare kan börja återvända fysiskt till arbetsplatsen. Så här kan du tänka kring de potentiellt svåra samtalen med de anställda.

Leda organisationen

Din nästa chefs­utmaning: Hybrid­kontoret

Just när distansledarskapet börjat bli rutin kommer nästa utmaning: Hybridkontoret, där medarbetarna jobbar både på distans och på plats.

Leda organisationen

4 bevisade metoder mot stress bland med­arbetarna

Trots att stress och depression kostar enorma belopp vet vi fortfarande ganska lite om vilka åtgärder som faktiskt hjälper, enligt en ny rapport från World Economic Forum.

Leda teamet

Kom tillbaka till kontoret – utan att ”stresskalera”

När kontoren åter börjar fyllas med liv får frågor kring stress och utmattning förnyad aktualitet. Här har du som chef en viktig roll att spela.

Personlig utveckling

Bakläxa för svenska chefer: ”Missar möjligheter”

Väluppfostrade men med dålig näsa för att tillvarata potentialen i en intervjusituation. Så sammanfattar den erfarne PR-konsulten Paul Ronge svenska chefers förhållningssätt till media.

Ledarskap

4 risker med chefers brist på kompetens­utveckling

Kompetenta ledare ger friska och motiverade medarbetare. Dessutom leder bra chefer till hög lönsamhet. Trots detta är det svårt för chefer att få tid och budget för upskill. De som inte kompetensutvecklas riskerar istället att hamna på efterkälken och dra hela företaget med sig.

Leda organisationen

4 av 10 tror att deras jobb försvinner – inom fem år

Enligt en färsk internationell undersökning förutser många ett betydande skifte på arbetsmarknaden, både vad gäller anställningsformer och arbetets natur.

Juridik

Arbetsrättsjuristen varnar: ”Lagt kort ligger”

Korttidspermitteringarna har sjunkit kraftigt sedan förra året. Advokat Charlotte Forssander ger sin bild av vilka frågor som istället seglat upp inom det arbetsrättsliga området.

Leda teamet

Beteende­vetaren: ”Var som en guld­grävare – och klara krisen”

Pandemiåret har varit en psykologiskt tuff tid för de flesta. Nu är det extra viktigt att som chef ha koll på hur hjärnan fungerar.

Leda organisationen

Google: Så möter du kundernas nya beteenden

Pandemiåret 2020 förändrade kundernas köpmönster. Här är de digitala strategierna som du måste anamma enligt Google.

Personlig utveckling

Hjärnan älskar rutiner – då är det dags att byta dem

Vid stress och motgångar faller våra hjärnor tillbaka på gamla beprövade modeller. Men det är inte alltid dessa vanemönster som hjälper dig framåt.

Personal/HR

HR-experten: Man får inte vara rädd för att göra fel

Kunskap är en färskvara, men vem är det egentligen som ansvarar för att den inhämtas – företaget eller den anställde? Siri Wikander, expert inom personalutveckling, ger sin syn på saken.

Leda organisationen

Tänk på detta när du leder förändring 2021

Väntar ett nytt "det nya normala" när det efterlängtade vaccinet rullats ut? Här är punkterna att hålla i minnet för dig som ska leda förändring under året.

Ledarskap

AF: Bortslösade möjligheter till lärande under pandemin

Under pandemin har permitteringar och ökat hemarbete frigjort tid som kunde ha utnyttjats till kompetensutveckling. Men lärandet ligger i stort sett stilla – trots stora behov.

Ledarskap

Fast i toppen av karriär­stegen? Så kommer du vidare!

För chefer i högre positioner kan ett glädjelöst jobb kännas som en återvändsgränd. Så här kan du ta dig ur karriärfällan.

Leda teamet

Så gör du för att bryta med det digitala lämmeltåget

Visst är det härligt när alla är överens. Men du som gått över helt till digitala möten märker kanske att ja-sägandet ökat? Såhär kan du göra för att istället främja fritt och kreativt tänkande.

Leda teamet

5 motmedel mot ”pandemi-blues” i teamet

Hur ska man som chef lyckas motivera sina medarbetare under pandemin, när man själv kanske är långt nere i skoskaften? Wall Street Journal ger fem tips på hur du kan ge teamet ny energi.

Personlig utveckling

World Economic Forum: Tyngsta kompetensen 2021 – så når du den

Det livslånga lärandet har på senare år lyfts fram som en karriärnödvändighet. World Economic Forum går nu steget längre, och utropar en akut global kunskapskris.

Personlig utveckling

Räta ut glömske­kurvan – med hjälp av mobilen

Hjärnan är fantastisk, men när det gäller att lära sig nya saker så har den sina begränsningar. Så här kan du behålla kunskapen med smarta mobilverktyg.

Personlig utveckling

5 tips: Så fortsätter du odla karriären – hemifrån

Måste karriärutvecklingen sättas på paus under ett globalt krisläge? Inte nödvändigtvis. Här är tipsen för att fortsätta växa professionellt även på hemmakontoret.

Leda organisationen, Personal/HR

Dags för en rektor i ledningsgruppen 2022?

Framtidens yrkesroller kommer till stor del att axlas av de redan anställda. Men hur ska företagen lyckas utveckla dagens arbetsstyrka så att den klarar morgondagens uppgifter? En ny ledningstjänst kan vara en del av svaret.

Leda organisationen

Experten: Skapa värde digitalt med hjälp av dessa två frågor

Nyckeln till en värdeskapande digital strategi finns i dessa två frågor menar transformationsrådgivaren David Ståhlberg.

Ledarskap

Bakvänd utveckling: Färre svenskar lär sig på jobbet

Fortbildning är ofta den första utgiftsposten som stryks i en kris. Analytiker menar dock att kompetensutveckling tvärtom är än viktigare att satsa på i ett krisläge.

Personlig utveckling

Hälsocoachen: Chefer i balans avgörande under krisen

Anställda som haft möjlighet att arbeta hemifrån känner sig mindre stressade, men för cheferna har bördan istället ökat. Goda rutiner blir ett måste under hösten tror chefsutbildaren Annika Kvist.

Leda organisationen

Experten: Leda förändring efter corona handlar om att våga

Förändringsexperten Johan Victor ser många fördelar med att digitala utbildningar nu slagit igenom stort. För chefer som ska driva förändringsarbete ger han dessa råd.

Ledarskap

Analys: Blir 2020 spiken i kistan för kursgårdarna?

Omställningen till digitala företagsutbildningar under coronakrisen blir dödsstöten för fysiska kurser siar utbildningskonsulten Brian Busteed. Svenska management-vd:n håller inte med.

Personlig utveckling

Därför måste du sluta skjuta upp till i morgon – NU

Bara en liten kattvideo innan rapporten... eller två. Att skjuta upp tråkiga uppgifter till sista stund är vanligt, men skälet kan vara ett annat än du tror.

Ledarskap

Estland tar ledartröjan inom lärande på distans

Sverige framhålls ofta som ett digitalt föregångsland, men vårt baltiska grannland har länge legat steget före inom e-undervisning.

Ledarskap

AI: Svensken inte rädd för arbetslöshet

Trots den pågående krisen och väntad lågkonjunktur håller svenskarna hoppet uppe – enligt en AI-kartläggning av våra onlinebeteenden.

Ledarskap

Byt lösenord idag – eller ångra dig i morgon

Hör du till dem som använder barnens namn som lösenord överallt? Den sjunde maj infaller World Password Day, en förbisedd men viktig temadag.

Ledarskap

Utbildningsrusch i Sverige efter covid-19

Perioder av ekonomisk nedgång medför ökad efterfrågan på högre utbildning. Coronakrisen kan möjligen skynda på en behövlig kompetenshöjning i Sverige.

Leda teamet

Lista: 10 alternativ till Zoom för videomötet

Zoom har blivit standardverktyget för videomöten under coronakrisen, men det finns många andra alternativ värda att överväga.

Personlig utveckling

Zzz-oom? Här är knepen mot utmattande video­möten

Videomötena avlöser varandra som aldrig förr under covid-19. Och även om det är praktiskt att kunna fortsätta ses utan att träffas kan videosamtalen upplevas som mer utmattande än vanliga möten. Detta kan du göra för att minimera Zoom-tröttheten.

Ledarskap

Därför behöver du omfamna ”good enough” nu

Högsta möjliga leveranskvalitet är en målsättning som under den pågående krisen behöver lämna plats åt snabbrörlighet. Såhär kan du tackla utmaningen.

Ledarskap

Framtidens utbildare – en AI-robot?

Klassrummet eller föreläsningssalen har på många håll bytts mot digitala arenor. Kommer vi även se virtuella lärare ta över undervisningen på sikt?

Leda organisationen

Så kan covid-19 förändra våra arbetssätt för gott

Faller vi tillbaka i gamla mönster när coronakrisen har passerat, eller kommer pandemin att få bestående effekter på arbetslivet? Flera internationella analytiker tror på det senare.

Ledarskap

Chefakademin ställer om – inte in

Många är nu tvungna att ställa in eller skjuta upp planerade evenemang. Chefakademins halvdagskurser flyttar istället in på datorskärmen.

Leda organisationen

Toppchefens två mantran för krislägen

Coronakrisens omfattning gör den oöverträffad i modern tid. Men trots detta är ingen kris helt unik. Före detta Baxter-vd:n Harry Kraemer delar två enkla principer för att som chef ta sig an krislägen.

Ledarskap

Håll Zoom-sabotörerna utanför mötesrummet

”Zoombombing” är ett ord som inte fanns för bara någon vecka sedan. Såhär kan du skydda dig mot kapade onlinemöten på Zoom.

Leda teamet

Hur mår dina medarbetare som jobbar hemma?

Ansvaret för det psykiska välmåendet på jobbet försvinner inte bara för att medarbetarna sitter utspritt. Har du koll på hur dina distansarbetande anställda har det, och hur kan du hjälpa dem?

Personlig utveckling

4 snabba fokustips för hemmakontoret

Börjat tappa styrseln över hemarbetet? Följ dessa enkla regler från Google för att hålla dig på rätt kurs som distansarbetare.

Ledarskap

4 frågor att ställa som marknadschef i coronatider

Även företag som klarat sig undan de värsta konsekvenserna av covid-19 behöver tänka igenom sin kommunikation under pandemin.

Juridik

Experten på arbetsrätt: ”Vi bryter ny mark”

Varsel, permitteringar och arbetstimmar som inte läggs ut – hela den svenska arbetsmarknaden är i gungning. Chefakademins arbetsrättsjurist reder ut vad som gäller i ett extrainsatt webbinarium.

Leda teamet

Ge feedback på distans – så lyckas du

Det pågående coronautbrottet har fått många företag att snabbt behöva hitta nya arbetsmodeller för distansarbete. Även under normala omständigheter kan det vara en utmaning för chefer att ge feedback till teammedlemmar som arbetar på annan ort.

Leda teamet

7 tips för att hålla Slack i schack

Slack är en populär tjänst för direktmeddelanden, och ett oumbärligt arbetsverktyg för team som arbetar på olika håll. Såhär kan du behålla kontrollen över meddelandeflödet.

Leda teamet

Google: Så får du till videomötet

Onlinemöten ersätter nu de som vanligen sker öga mot öga, vilket kan kännas ovant för många. Google ger dessa råd för lyckade videomöten.

Leda organisationen

Outskilling – ett nytt socialt ansvarstagande

När automatiseringsrevolutionen tar fart inom de närmaste åren riskerar hela yrkesgrupper att stå med ”fel” kompetens. Att som arbetsgivare erbjuda vägar för vidareutbildning blir då inte bara en fråga om konkurrenskraft, utan även CSR och employer branding.

Personlig utveckling

Chefakademins tips för dig som jobbar hemma

I den rådande osäkerheten kring Covid-19 uppmanar många arbetsplatser sina anställda att arbeta på distans. Såhär klarar du distansarbetet och kan utnyttja tiden som annars hade tillbringats i möten.

Juridik, Personal/HR

Så hanterar du sexuella trakasserier på jobbet

#metoo ökade medvetenheten om sexuella trakasserier på jobbet, men mycket arbete återstår. Lär dig hur du ska agera som chef.

Personal/HR

Rätt och fel vid svåra samtal

Alla chefer kommer förr eller senare att behöva hålla ett svårt samtal av något slag. Håll dessa tumregler i minnet när turen har kommit till dig.

Leda teamet

Övningen som visar teamet nyttan av konflikter

Ett visst mått av rivalitet kan behövas för att driva utveckling. Använd den här övningen för att minska konflikträdslan i teamet.

Personal/HR

Då ska du agera på en konflikt som chef

Att människor som arbetar tillsammans hamnar på kant med varandra är inte ovanligt. Men när ska du som chef blanda dig i leken?

Ledarskap

4 tips: Så kan du engagera teamet – och spara tid

Att jonglera sina uppgifter och samtidigt stötta medarbetarna kan vara en utmaning. Dessa fyra tips hjälper dig att effektivisera samtidigt som du utvecklar teamet.

Leda teamet

Maxa coachningen – med neurovetenskap

Förstärk effekten av ditt coachande ledarskap när du förstår hjärnan bättre. Här är fyra faktorer att ta hänsyn till.

Leda teamet

Google: Coachning gör att chefer (fortfarande) behövs

En Googlestudie som sjösattes för att bevisa att chefer inte tillför något kom istället fram till raka motsatsen.

Personlig utveckling

Utbildning – framtidens valuta?

Vad är utbildningar egentligen värda? Det vill en amerikansk stiftelse standardisera – med samma blockchain-teknik som används för elektroniska valutor som Bitcoin.

Leda teamet

Befordrad? Så leder du dina gamla kollegor

En befordran till chef är ett underbart förtroende, men sitsen kan kännas obekväm om det är dina gamla kollegor du ska leda. Så här gör du övergången smidigare.

Personal/HR

3 skäl: Därför uteblir löneförhöjningen

Lönesamtalet kan vara obekvämt oavsett på vilken sida av förhandlingsbordet man sitter. Här är tre skäl till att din välförtjänta löneförhöjning aldrig kommer.

Personal/HR

Fällorna att undvika inför löne­samtalet 2021

Att sätta rättvisa löner är ett årligt huvudbry för många chefer. Var uppmärksam på dessa vanliga misstag som kan ge snedfördelning i lönesättningen.

Personlig utveckling

9 tips: Så får du tiden att räcka till som chef

Svenska chefer är ofta tidspressade. Det går ut över arbetsuppgifterna, medarbetarna, och det strategiska arbetet. Såhär får du ut det mesta av din dyrbara tid.

Leda teamet, Personal/HR

8 steg: Så skapar du förtroende som ledare

Det kanske säger sig självt, men en organisation där medarbetarna trivs och litar på varandra presterar också bättre. Det ligger därför i chefers intresse att skapa en stark tillitskultur hos sina team.

Personal/HR

4 tips: Så får du talangerna att blomstra

Som chef ansvarar du för att medarbetarnas inneboende talanger tas tillvara på bästa sätt. Här är fyra tips för att hitta och maximera potentialen som redan finns i din organisation.

Personal/HR

Så utbildar du smart – och kostnadseffektivt

Många anser att kompetensutveckling är viktigt, men när svångremmen dras åt är utbildning ofta det första som får stryka på foten. Personallyftet behöver dock inte kosta skjortan.

Leda organisationen

Lära eller gå under – läs rapporten kostnadsfritt

800 miljoner jobb försvinner på grund av digitalisering. Läs om utmaningen som väntar, och svenska chefers nya tuffa verklighet när konkurrenskraften hotas.

Leda teamet, Personal/HR, Personlig utveckling

Kompetensutveckling – ett delat ansvar

Enligt ManpowerGroups arbetslivsundersökning Manpower Work Life anser närmare hälften av de tillfrågade att ansvaret för medarbetarnas utveckling ligger både hos chefen och den anställde.

Ledarskap

Är högre utbildning fortfarande relevant?

Arbetsgivare anser i allt högre grad att universitetens program inte motsvarar de kunskaper som marknaden efterfrågar.

Ledarskap

Frukost med framtidens lärande i fokus

Det var fullt hus och hög stämning när Chefakademin fick sin officiella invigning. Tidigare Berghs-rektorn Pär Lager bjöd frukostpubliken på insikter om framtidens nödvändiga lärande – en angelägenhet för alla.

Leda teamet

4 sätt att boosta personalens engagemang

Chefen är i högsta grad ansvarig för hur engagerade medarbetarna är i sitt arbete. Här är fyra tips på hur du kan göra dina anställda mer involverade.

Ledarskap

Välkommen till Chefakademin!

Omvärlden förändras snabbare än någonsin – och Sveriges chefer behöver hänga med. 8 av 10 svenska chefer vet att de måste ställa om och lära nytt, men inte vad de behöver. Det vet vi. Oavsett om du aspirerar på att bli, nyligen blivit eller har lång erfarenhet som chef. Läs mer här!

Juridik

En av fyra småföretagare har dålig GDPR-koll

Dataskyddslagen GDPR har funnits på plats sedan 2018, men enligt en undersökning saknar var fjärde småföretagare inblick i vad lagen innebär. Det kan bli dyrt.