Bakgrundsbild

Inspiration och nytta

Här hittar du inspirerande och nyttig läsning för chefer som vill lära sig mer! Få våra senaste lästips och spaningar - prenumerera på Chefakademins nyhetsbrev.

Ledarskap

Välkommen till Chefakademin!

Omvärlden förändras snabbare än någonsin – och Sveriges chefer behöver hänga med. 8 av 10 svenska chefer vet att de måste ställa om och lära nytt, men inte vad de behöver. Det vet vi. Oavsett om du aspirerar på att bli, nyligen blivit eller har lång erfarenhet som chef. Läs mer här!

Leda teamet

Hur mår dina medarbetare som jobbar hemma?

Ansvaret för det psykiska välmåendet på jobbet försvinner inte bara för att medarbetarna sitter utspritt. Har du koll på hur dina distansarbetande anställda har det, och hur kan du hjälpa dem?

Personlig utveckling

4 snabba fokustips för hemmakontoret

Arbetsdagen på kontoret följer en välbekant struktur. Följ dessa enkla regler för att hålla dig på rätt kurs även som distansarbetare.

Ledarskap

4 frågor att ställa som marknadschef i coronatider

Även företag som klarat sig undan de värsta konsekvenserna av covid-19 behöver tänka igenom sin kommunikation under pandemin.

Juridik

Experten på arbetsrätt: ”Vi bryter ny mark”

Varsel, permitteringar och arbetstimmar som inte läggs ut – hela den svenska arbetsmarknaden är i gungning. Chefakademins arbetsrättsjurist reder ut vad som gäller i ett extrainsatt webbinarium.

Leda teamet

Ge feedback på distans – så lyckas du

Det pågående coronautbrottet har fått många företag att snabbt behöva hitta nya arbetsmodeller för distansarbete. Även under normala omständigheter kan det vara en utmaning för chefer att ge feedback till teammedlemmar som arbetar på annan ort.

Leda teamet

7 tips för att hålla Slack i schack

Slack är en populär tjänst för direktmeddelanden, och ett oumbärligt arbetsverktyg för team som arbetar på olika håll. Såhär kan du behålla kontrollen över meddelandeflödet.

Leda teamet

Google: Så får du till videomötet

Onlinemöten ersätter nu de som vanligen sker öga mot öga, vilket kan kännas ovant för många. Google ger dessa råd för lyckade videomöten.

Leda organisationen

Outskilling – ett nytt socialt ansvarstagande

När automatiseringsrevolutionen tar fart inom de närmaste åren riskerar hela yrkesgrupper att stå med ”fel” kompetens. Att som arbetsgivare erbjuda vägar för vidareutbildning blir då inte bara en fråga om konkurrenskraft, utan även CSR och employer branding.

Personlig utveckling

Chefakademins tips för dig som jobbar hemma

I den rådande osäkerheten kring Covid-19 uppmanar många arbetsplatser sina anställda att arbeta på distans. Såhär klarar du distansarbetet och kan utnyttja tiden som annars hade tillbringats i möten.

Leda organisationen, Personal/HR

Dags för en rektor i ledningsgruppen 2020?

Framtidens yrkesroller kommer till stor del att axlas av de redan anställda. Men hur ska företagen lyckas utveckla dagens arbetsstyrka så att den klarar morgondagens uppgifter? En ny ledningstjänst kan vara en del av svaret.

Juridik, Personal/HR

Så hanterar du sexuella trakasserier på jobbet

#metoo ökade medvetenheten om sexuella trakasserier på jobbet, men mycket arbete återstår. Lär dig hur du ska agera som chef.

Personal/HR

Rätt och fel vid svåra samtal

Alla chefer kommer förr eller senare att behöva hålla ett svårt samtal av något slag. Håll dessa tumregler i minnet när turen har kommit till dig.

Leda teamet

Övningen som visar teamet nyttan av konflikter

Ett visst mått av rivalitet kan behövas för att driva utveckling. Använd den här övningen för att minska konflikträdslan i teamet.

Personal/HR

Då ska du agera på en konflikt som chef

Att människor som arbetar tillsammans hamnar på kant med varandra är inte ovanligt. Men när ska du som chef blanda dig i leken?

Ledarskap

4 tips: Så kan du engagera teamet – och spara tid

Att jonglera sina uppgifter och samtidigt stötta medarbetarna kan vara en utmaning. Dessa fyra tips hjälper dig att effektivisera samtidigt som du utvecklar teamet.

Leda teamet

Maxa coachningen – med neurovetenskap

Förstärk effekten av ditt coachande ledarskap när du förstår hjärnan bättre. Här är fyra faktorer att ta hänsyn till.

Leda teamet

Google: Coachning gör att chefer (fortfarande) behövs

En Googlestudie som sjösattes för att bevisa att chefer inte tillför något kom istället fram till raka motsatsen.

Personlig utveckling

Utbildning – framtidens valuta?

Vad är utbildningar egentligen värda? Det vill en amerikansk stiftelse standardisera – med samma blockchain-teknik som används för elektroniska valutor som Bitcoin.

Leda teamet

Befordrad? Så leder du dina gamla kollegor

En befordran till chef är ett underbart förtroende, men sitsen kan kännas obekväm om det är dina gamla kollegor du ska leda. Så här gör du övergången smidigare.

Personal/HR

3 skäl: Därför uteblir löneförhöjningen

Lönesamtalet kan vara obekvämt oavsett på vilken sida av förhandlingsbordet man sitter. Här är tre skäl till att din välförtjänta löneförhöjning aldrig kommer.

Personal/HR

Fällorna att undvika inför löne­samtalet 2020

Att sätta rättvisa löner är ett årligt huvudbry för många chefer. Var uppmärksam på dessa vanliga misstag som kan ge snedfördelning i lönesättningen.

Personlig utveckling

9 tips: Så får du tiden att räcka till som chef

Svenska chefer är ofta tidspressade. Det går ut över arbetsuppgifterna, medarbetarna, och det strategiska arbetet. Såhär får du ut det mesta av din dyrbara tid.

Leda teamet, Personal/HR

8 steg: Så skapar du förtroende som ledare

Det kanske säger sig självt, men en organisation där medarbetarna trivs och litar på varandra presterar också bättre. Det ligger därför i chefers intresse att skapa en stark tillitskultur hos sina team.

Personal/HR

4 tips: Så får du talangerna att blomstra

Som chef ansvarar du för att medarbetarnas inneboende talanger tas tillvara på bästa sätt. Här är fyra tips för att hitta och maximera potentialen som redan finns i din organisation.

Personal/HR

Så utbildar du smart – och kostnadseffektivt

Många anser att kompetensutveckling är viktigt, men när svångremmen dras åt är utbildning ofta det första som får stryka på foten. Personallyftet behöver dock inte kosta skjortan.

Leda organisationen

Lära eller gå under – läs rapporten kostnadsfritt

800 miljoner jobb försvinner på grund av digitalisering. Läs om utmaningen som väntar, och svenska chefers nya tuffa verklighet när konkurrenskraften hotas.

Leda teamet, Personal/HR, Personlig utveckling

Kompetensutveckling – ett delat ansvar

Enligt ManpowerGroups arbetslivsundersökning Manpower Work Life anser närmare hälften av de tillfrågade att ansvaret för medarbetarnas utveckling ligger både hos chefen och den anställde.

Ledarskap

Är högre utbildning fortfarande relevant?

Arbetsgivare anser i allt högre grad att universitetens program inte motsvarar de kunskaper som marknaden efterfrågar.

Ledarskap

Frukost med framtidens lärande i fokus

Det var fullt hus och hög stämning när Chefakademin fick sin officiella invigning. Tidigare Berghs-rektorn Pär Lager bjöd frukostpubliken på insikter om framtidens nödvändiga lärande – en angelägenhet för alla.

Leda teamet

4 sätt att boosta personalens engagemang

Chefen är i högsta grad ansvarig för hur engagerade medarbetarna är i sitt arbete. Här är fyra tips på hur du kan göra dina anställda mer involverade.

Juridik

En av fyra småföretagare har dålig GDPR-koll

Dataskyddslagen GDPR har funnits på plats sedan 2018, men enligt en undersökning saknar var fjärde småföretagare inblick i vad lagen innebär. Det kan bli dyrt.