Chefakademins tips för dig som jobbar hemma

I den rådande osäkerheten kring Covid-19 uppmanar många arbetsplatser sina anställda att arbeta hemifrån. Såhär klarar du distansarbetet och kan utnyttja tiden som annars hade tillbringats i möten.

Internationella IT-företag som Microsoft, Apple, Spotify och Twitter var tidigt ute med att beordra alla sina anställda att arbeta hemifrån, som en säkerhetsåtgärd under den pågående pandemin. Hela länder sätter nu upp stängt-skylten med anledning av coronavirusets härjningar.

När smittsituationen förändras från dag till dag börjar även mindre arbetsgivare uppmana medarbetarna – med eller utan symtom – att för säkerhets skull hålla sig borta från kontoren. I Kina och Italien, där epidemin lamslagit hela samhället, märks nu en explosionsartad nedladdning av diverse appar för möten och onlinesamarbete, men även utbildning, uppger Di Digital.

Inställda möten och tjänsteresor frigör tid, och den som har möjlighet att arbeta hemifrån får också många gånger mer gjort än på kontoret, vilket Chef tidigare rapporterat. För den symtomfrie kommer kanske uppmaningen att arbeta på distans till och med som ett välkommet avbrott då man får chans att komma ikapp med arbetet, även om omständigheterna är tråkiga.

Men att gå till jobbet fyller också en social funktion, och redan efter ett par dagar i påbjuden eller självvald karantän upplever nog de flesta att det börjar kännas lite ensamt och enahanda. Här är några förslag på du kan hålla humöret uppe och skapar nytta, för dig som håller dig hemma:

Skapa en rutin

Det tar inte lång tid innan vi har regredierat till ett stadium där det är helt okej att bära morgonrock och pyjamasbyxor en hel arbetsdag. Men detta kan i längden påverka både ditt psykiska mående och din produktivitet. Experter på distansarbete rekommenderar därför att du skapar en daglig rutin som om du faktiskt skulle gå till jobbet, och håller dig till den. Där ingår att duscha och klä på sig.

Rensa upp i mailen

När tempot saktar av kanske det äntligen finns tid att ta tag i inkorgen som svämmat över på alla bredder. Med smart systematik kan du låta Outlook jobba åt dig istället för tvärtom. Effektivitetsproffset Petra Brask hjälper dig att uppnå ”inbox zero” i denna snabbkurs online.

Fixa en dedikerad arbetsyta

Har du ingen kontorshörna hemma kan det nu vara bra att lägga lite tid att försöka avgränsa en sådan. Ska du arbeta hemifrån under flera veckor funkar det inte att sitta i sängen eller soffan hela tiden – din korsrygg kommer tacka dig för att du låter bli. Har du en speciell plats i hemmet där du ”är på jobbet” är det även lättare att fokusera, samt hålla på arbetstiderna.

Så leder du på distans

Många svenska chefer behöver nu leda team och medarbetare som arbetar hemifrån. Distansledarskap kan vara utmanande för den som inte är van. Lär dig hur du kan leda effektivt på distans under detta webbinarium i två delar.

Håll stressen i schack

Oron över sjukdomsutvecklingen i världen och hur den kan påverka den egna omgivningen kan skapa mycket skadlig stress. Psykologen Björn Hedensjö ger i denna onlinekurs verktyg för att hantera farlig stress hos dig själv och dina medarbetare.

Interagera med andra

Känner du dig krasslig ska du givetvis inte träffa andra människor, av samma anledning som du inte är på kontoret. Men även om ni inte befinner er på samma ställe får du inte glömma att småprata och skoja med kollegorna och vännerna under dagen. Vi behöver mänsklig kontakt, och fikarummet får nu flytta in på Slack, Microsoft Teams, Google Hangouts eller Skype.

Förtydliga kommunikationen

När ni inte ses varje dag är det viktigt att ni hittar en bra form för hur ni kommunicerar på distans. Som chef kan du hålla morgonavstämningar med hela teamet via till exempel Skype för att stämma av läget. När ni inte möts ansikte mot ansikte går också en del av den kommunikation som vi annars sköter via till exempel kroppsspråket förlorad – tänk därför på att vara nästan övertydlig i det du förmedlar.

Ordna nattklubb?

I Kina, där människor levt under lång och sträng isolering, har det sociala livet hållits igång under coronautbrottet med kreativa webblösningar såsom onlinebokcirklar, streamad gruppträning och live-DJ:s som spelar på ”molnbaserade nattklubbar” med dansgolv hemma i vardagsrummet skriver BBC. Vad kan ni hitta på i din organisation för att hålla gemenskapen vid liv även på skilda håll?

Vad gäller vid varsel och UPPSÄGNING?

Hur gör man om man anser sig ha nått vägs ände med en medarbetare? Om man som chef rentav är orolig över att andra medarbetare – som man verkligen vill behålla – säger upp sig om man inte adresserar problemet?

I detta webbinarium ger vi dig verktygen du behöver för att lösa en ohållbar situation med en medarbetare, utan att du utsätter företaget för en juridisk och ekonomisk risk.

Charlotte Forssander

Onlinekurser för dig som arbetar på distans:

Se alla våra utbildningar