Här finns de lediga jobben – mitt i krisen

Många företag har tvingats ta till korttidspermitteringar, varsel och uppsägningar under coronakrisen. Samtidigt finns det branscher som skriker efter personal för att klara efterfrågan.

Hotell- och restaurangnäringen, persontransporter och sällanköpshandeln har drabbats särskilt hårt av covid-19. Mellan 78-91 procent av företagen i dessa branscher upplever i slutet av april finansierings- eller likviditetsproblem enligt siffror från Svenskt Näringsliv.

På senare tid har varslen börjat komma tätare även inom industrin, och 34 procent av företagen uppger att de redan har eller planerar att varsla personal inom den närmaste framtiden. Men på andra håll är situationen den omvända.

”Vården har alltid haft ett behov av folk, men vi hade aldrig kunnat förutse att näthandeln, liksom bud- och leveranser behövde rekrytera så mycket som nu”, säger Charlotte Lindman på Arbetsförmedlingen till Arbetet.

Den som är beredd att hoppa på en tidsbegränsad anställning med kort varsel har just nu drygt 2500 utlysta jobb att sovra bland i Arbetsförmedlingens platsbank. Under den nyligen skapade hashtaggen #jobbjustnu har man samlat alla annonser där arbetskraft behövs omgående.

”Det uppstår hela tiden snabba förändringar och luckor på vissa ställen. De här jobben försöker #jobbjustnu fånga upp. Genom att kolla här bland jobben får du också en bild av hur arbetsmarknaden ser ut för tillfället”, säger Charlotte Lindman.

Se #jobbjustnu på Arbetsförmedlingen

Men trots att det finns tillfälliga jobb att söka, och att hela personalgrupper i vissa fall fått nya uppgifter under krisen – såsom när SAS kabinpersonal fick en snabb omskolning för att kunna rycka in och ge service inom vården – riskerar långtidsarbetslösheten att gå upp.

”Vi har redan en arbetsmarknad som är avancerad och där arbetsgivare vill att man har gymnasieexamen till exempel. Men det kommer att bli ännu mer så när vi återgår till en mer normal tid”, säger Arbetsförmedlingen analyschef Annika Sundén till Ekot.

”Inga svenskar kan skriva cv!”

Det hävdar Monica Renstig, författare till ”Planka cv – lär av de bästa och kom till intervju” och en av Sveriges främsta karriärexperter.

Oavsett om du oroas över varsel eller har en helt ny karriär i sikte så är ditt cv nyckeln till din nästa anställning. Monica Renstig avslöjar hur ett cv egentligen ska skrivas och vilka tricks som garanterat tar dig till intervju.

Den här snabba webbkursen består av åtta korta filmer, texter och en mall. Mikrolärande på riktigt!

Monica Renstig är en av Sveriges mest erfarna karriärrådgivare
Monica Renstig