Tillbaka till kurser Min medarbetare fungerar inte i sin roll – vad gör jag?

Min medarbetare fungerar inte i sin roll – vad gör jag?

Arbetsrätt med Charlotte Forssander

1 tim
Chef i ledningsgrupp, Erfaren ledare, Ny som chef
Distanskurs
995 kr *
* Pris exkl. moms.


  • Lär dig om arbetstagarens och arbetsgivarens skyldigheter.
  • Vilka juridisk risker finns om man säger upp anställningen utan ”saklig grund”?
  • Viktigt att tänka på vid förhandlingsbordet.

Kontakta info@chefakademin.se om du har frågor eller vill göra en gruppbeställning.

Webbinarium med arbetsrättsexpert Charlotte Forssander. Få svar på de vanligaste frågorna du som arbetsgivare behöver ha koll kring uppsägningar.

I Sverige har vi ett starkt anställningsskydd, men det är viktigt att komma ihåg att det inte sträcker sig hur långt som helst. Det är faktiskt inte omöjligt att gå skilda vägar med en person som inte fungerar i sin roll.Samtidigt gäller det att inte trampa fel juridiskt, för då riskerar man drakoniska skadestånd.

Hur gör man då om man anser sig ha nått vägs ände med en medarbetare? Om man som chef rentav är orolig över att andra medarbetare – som man verkligen vill behålla – säger upp sig om man inte adresserar problemet?

I detta webbinarium ger vi dig verktygen du behöver för att lösa en ohållbar situation med en medarbetare, utan att du utsätter företaget för en juridisk och ekonomisk risk.

Under webbinariet går vi igenom:

  • Arbetstagarens och arbetsgivarens skyldigheter enligt anställningsavtalet
  • Utgångspunkten i LAS: ”Saklig grund” krävs för uppsägning. Men vad – konkret – innebär det?
  • Misskötsamhet som grund för uppsägning – vad krävs?
  • Vad riskerar man genom att säga upp anställningen utan ”saklig grund”?
  • Vid tvekan om det är ”saklig grund” eller inte – hur kommer man vidare?
  • Väl vid förhandlingsbordet – vad ska man tänka på?
  • Hur syr man ihop säcken?

Ett vanligt scenario

Webbinariet leds av arbetsrättsexperten Charlotte Forssander. Snart sagt varje vecka får Charlotte in någon fråga på detta tema från en arbetsgivare. Ofta låter det ungefär såhär:

”Vi har en anställd som började hos oss för två år sedan, ung och med hög lön. Vi anställde honom utan prövotid, eftersom han inte gick med på provanställning. Det har visat sig att han inte uppfyller våra prestationskrav.

Vi har försökt prata med honom och förklara läget, men han kommer med en massa ursäkter. Han säger att han inte är van vid en ’utländsk ledarstil’, att han vill lära sig men att vi inte ger honom rätta förutsättningarna, och att hans brister (till exempel flera felräkningar) inte är så allvarliga.

Vi la en action plan för att stötta honom under en tremånadersperiod, men han anstränger sig inte ens. Vi har sagt att vi kan erbjuda honom en annan tjänst på samma avdelning, då han inte klarar av sina nuvarande arbetsuppgifter, men det vill han inte veta av eftersom det är en tjänst med lägre lön.

Tilläggas kan att han har en ’attityd’ och en väldigt hög svansföring som många reagerar på, för det är inte vår kultur på företaget. Hur kan vi hantera detta? Tacksam för dina råd och tips.”

Lär dig hantera uppsägningar

Uppsägning av personliga skäl är ett snårigt juridiskt landskap att navigera i. Men svaret är aldrig att förhålla sig passiv som arbetsgivare. Då löper man risk att andra arbetstagare tappar tålamodet och lämnar, och att arbetsmiljön blir ännu sämre för dem som stannar kvar.

Vår ambition med detta webbinarium är att ge dig som chef råg i ryggen att våga agera och ta ditt arbetsgivaransvar när någon inte fungerar på arbetsplatsen. Vi vill visa hur detta kan göras på ett sätt som både är anständigt gentemot medarbetaren och samtidigt eliminerar risken för skadestånd.

Charlotte Forssander
Expert

Charlotte Forssander är arbetsrättsadvokat med över 20 års erfarenhet. Huvuddelen av hennes tid ägnas åt strategisk arbetsrättslig rådgivning och åt tvistlösning inom arbetsrätt (medling, domstols- eller skiljeförfaranden).

Chefs logotyp

Kursen presenteras av Chef.

Boka åt flera? Företagsanpassa?

Kontakta Patrick Costow, utbildningsansvarig på Chefakademin, så får du hjälp. Ring 0736-42 11 44 eller maila patrick.costow@chef.se.

Kommande starter

Kontakta info@chefakademin.se om du har frågor eller vill göra en gruppbeställning.