Tillbaka till kurser Min medarbetare fungerar inte i sin roll – vad gör jag?

Min medarbetare fungerar inte i sin roll – vad gör jag?

Arbetsrätt med Charlotte Forssander

1 tim
Chef i ledningsgrupp, Erfaren ledare, Ny som chef
Distanskurs
995 kr *
* Pris exkl. moms.


  • Lär dig om arbetstagarens och arbetsgivarens skyldigheter.
  • Vilka juridisk risker finns om man säger upp anställningen utan ”saklig grund”?
  • Viktigt att tänka på vid förhandlingsbordet.

Kontakta info@chefakademin.se om du har frågor eller vill göra en gruppbeställning.

Webbinarium med arbetsrättsexpert Charlotte Forssander. Få svar på de vanligaste frågorna du som arbetsgivare behöver ha koll kring uppsägningar.

Arbetsgivare i Sverige har stor respekt för svensk arbetsrätt och det starka anställningsskyddet. Ibland kan man fundera på om den respekten är något överdriven, för anställningsskyddet sträcker sig trots allt inte hur långt som helst.

Samtidigt måste man se till att inte trampa fel juridiskt, det kan bli hiskeligt dyrt. Men hur gör man då för att komma tillrätta med en ohållbar situation? Vi har en medarbetare som inte fungerar, och det har gått så långt att jag som chef är orolig över att andra medarbetare – som vi verkligen är angelägna om att behålla – kommer att säga upp sig om vi inte kommer tillrätta med det hela?

I detta webbinarium ger vi dig verktygen du behöver för att adressera situationen utan att du utsätter företaget för en juridisk risk.

Under webbinariet går vi igenom:

  • Arbetstagarens och arbetsgivarens skyldigheter enligt anställningsavtalet
  • Utgångspunkten i LAS: ”Saklig grund” krävs för uppsägning. Vad innebär det?
  • Misskötsamhet som grund för uppsägning – vad krävs?
  • Juridisk risk om man säger upp anställningen utan ”saklig grund”?
  • Vid tvekan om ”saklig grund” eller inte – hur kommer man vidare?
  • Väl vid förhandlingsbordet – vad ska man tänka på?
  • Hur syr man ihop säcken?

Ett vanligt scenario

Webbinariet leds av arbetsrättsexperten Charlotte Forssander. Varje vecka får Charlotte in någon fråga på detta tema från en arbetsgivare. Det kan låta ungefär såhär:

”Hej Charlotte, vi har en anställd som började hos oss för två år sedan, ung och med hög lön. Vi anställde honom utan prövotid, eftersom han inte gick med på provanställning. Det har visat sig att han inte uppfyller våra prestationskrav.

Vi har försökt prata med honom och förklarat läget, men han kommer med en massa ursäkter, såsom att han inte är van vid en ’utländsk ledarstil’, att han vill lära sig men att vi inte ger honom rätta förutsättningarna, att hans brister (till exempel flera felräkningar) inte är så allvarliga.

Vi la en action plan för att stötta honom under en tremånadersperiod, men han anstränger sig inte ens. Vi har sagt att vi kan erbjuda honom en annan tjänst på samma avdelning, eftersom han inte klarar av sina nuvarande arbetsuppgifter, men det vill han inte veta av eftersom det är en tjänst med lägre lön.

Tilläggas kan att han har en ’attityd’ och en väldigt hög svansföring som många reagerar på, för det är inte vår kultur på företaget. Hur kan vi hantera detta? Tacksam för dina råd och tips.”

Lär dig hantera uppsägningar

Uppsägning av personliga skäl är ett snårigt juridiskt landskap att navigera i. Men svaret är inte att förhålla sig passiv som arbetsgivare, då riskerar man att andra arbetstagare tappar tålamodet och lämnar, och att arbetsmiljön blir ännu sämre för dem som stannar kvar.

Vår ambition med detta webbinarium är att ge dig som chef råg i ryggen att våga agera och ta arbetsgivaransvaret när någon inte funkar på arbetsplatsen, och att visa på hur detta kan göras på ett sätt som både är anständigt och inte innebär risk för skadestånd.

Charlotte Forssander
Expert

Charlotte Forssander är delägare och advokat på advokatbyrån Vinge. Hon har arbetat uteslutande med arbetsrätt sedan 2000. Huvuddelen av hennes tid ägnas åt strategisk arbetsrättslig rådgivning och åt tvistlösning inom arbetsrätten (medling, domstols- eller skiljeförfaranden).

Chefs logotyp
Kursen presenteras av Chef.

Boka åt flera? Företagsanpassa?

Kontakta Patrick Costow, utbildningsansvarig på Chefakademin, så får du hjälp. Ring 0736-42 11 44 eller maila patrick.costow@chef.se.

Kommande starter

Kontakta info@chefakademin.se om du har frågor eller vill göra en gruppbeställning.