Tillbaka till kurser Bygg ett hälsosamt ledarskap – och sätt fart på 2021!

Bygg ett hälsosamt ledarskap – och sätt fart på 2021!

4 veckor
Chef i ledningsgrupp, Erfaren ledare, Ny som chef, Nyfiken på att leda
Distanskurs
9 995 kr *
* Pris exkl. moms.


  • Ta kontroll över ditt eget och medarbetarnas välmående och håll motivationen uppe.
  • Få fyra konkreta nycklar som bygger långsiktiga relationer och hållbara mönster.
  • Skapa hälsosamma rutiner som ger avtryck i organisationens produktivitet.

Kontakta info@chefakademin.se om du har frågor eller vill göra en gruppbeställning.

Distansarbete under en längre tid får motivationen att sjunka. Färre sociala interaktioner och vad som upplevs som svagt engagemang från chefen får många att ifrågasätta sina arbetsuppgifter nu. Säkra produktiviteten med denna kurs.

I Sverige har det blivit 400 procent vanligare att arbeta hemifrån under coronapandemin. Fyra av tio uppger att de kommer att arbeta mer på distans än tidigare när restriktionerna lättar och det åter blir möjligt att pendla till kontoren.

Samtidigt visar ny statistik att hela 32 procent ifrågasätter sina arbetsuppgifter och vad de egentligen håller på med. Det är som en följd av ökat distansarbete med färre sociala interaktioner och upplevd avsaknad av engagemang från medarbetare och chefer. Det är inte enkelt varken att arbeta eller leda på distans under en längre period.

Det utspridda arbetssättet har gjort att den tid som cheferna ägnar åt samverkan har gått upp med åtta timmar per vecka, enligt en studie från Microsoft. Gruppen chefer hade redan innan krisen långa dagar – en enkät bland cirka 29 000 chefer som utfördes av fackförbundet Ledarna 2019 visade att cheferna i snitt arbetar 44 timmar per vecka.

Vi behöver alla ställa om till en ny tid! Landa i ett nytt nuläge, se till våra egna och organisationens behov – fysiskt och mentalt. När vi ser den större bilden kan vi skapa en tydlig riktning framåt både hälsomässigt men också affärsmässigt. Vi behöver bli bättre på att leda oss själva på ett sätt som vi inte har behövt tidigare. Den här kursen i tre delar hjälper dig att komma igång med det viktiga arbetet.

Kurstillfällena äger rum 20/4, 5/5 och 18/5, kl 09.00-12.00. Du bör kunna delta vid samtliga tillfällen.

Annika Kvist
Kursledare

Annika Kvist har tidigare arbetat som VD, marknads- och affärschef inom olika branscher. Hennes passion ligger idag i att hjälpa företag och individer att hitta sitt tydliga varför, sin ”ikigai” – anledningen till att stiga upp på morgonen. För att kunna lyssna inåt behöver vi var öppna och ha en fysisk och mental balans som låter oss blicka inåt. När vi hittat vårt ”varför?” kan vi påbörja resan mot en hållbar och hälsosam livsstil.

Annika gillar att blanda sina erfarenheter av att göra strategiska och operativa ”go-to-market”-planer för stora företag med att coach enskilda individer att nå sina mål på riktigt. Allting tar sitt ursprung från att lyssna inåt och arbeta inifrån och ut. Hennes motto är: ”Bli arkitekten i ditt eget liv”.

Annika Kvist har skrivit boken Healthy Happy Living, som ingår i kursavgiften.

Hur mår du och dina medarbetare?

De senaste sex åren har den psykiska ohälsan bland svenska chefer ökat med hela 570 procent. Höga krav, både från både underställda och överordnade, ständig tillgänglighet och tidsödande administration skapar långtidsstress, som förvärras då chefer ofta undviker att sjukskriva sig.

I en undersökning från Chef inför hösten 2020 framkommer att var femte ledare känner sig slutkörd och har svårt att motivera sig själv – redan innan man börjat ta itu höstens utmaningar!

Många chefer känner att de har behov av att samla sitt team, lära sig om och implementera nya hälsosamma rutiner för att skapa en hållbarhet framåt. De behöver ett ramverk för att bygga självledarskap då mycket av arbetet kommer ske på distans framöver. Chefer har generellt en önskan om att bibehålla en hållbar arbetsplats med energi och gemenskap – men hur, när alla sitter utspritt?

Må bra och prestera i ett nytt klimat

Många chefer upplever idag att de inte vet hur medarbetarna mår eller känner. Det distansbaserade arbetssättet är definitivt här för att stanna. Hur behöver du som chef ställa om för att kunna bygga en djupare relationer till dina medarbetare och få dem att känna meningsfullhet, tillit och ta hand om sig själva för att kunna må bra och prestera i ett nytt klimat? Hur kan du coacha dina medarbetare i ett individanpassat hälsosamt självledarskap?

I denna utbildning ingår tre digitala kurstillfällen. Vi fokuserar på att lyckas ställa om en till en mer hälsosam och hållbar vardag baserat enkla verktyg som bygger på vetenskapliga studier, kunskaper och erfarenheter. Vi kommer lägga in tid för reflektioner och diskussioner för att skapa en gemensam bild kring utmaningar och möjligheter till att lyckas.

Mellan de tre kurstillfällena genomförs övningar kring de nycklar till välmående som är Mindfulness, Mat, Motion och Mindset – de fyra M:en. Det finns möjlighet att följa ett färdigt 10-veckorsprogram. Programmet följer med boken som ingår i kursavgiften. 

Tanken är inte att alla ska bli experter. Det viktiga är snarare att arbeta med konkreta övningar för att få in bra och hälsosamma rutiner i vardagen som kan leda till en hållbar livsstil, både privat och professionellt.

Första kurstillfället: Beteendeförändring

Under det första tillfället går vi igenom hur hjärnan fungerar och hur du som chef kan lyckas få till en förändring i att leda och styra dina medarbetare så de kan bibehålla ett hälsosamt och hållbart självledarskap. Du får råd och tips som bygger på vetenskapliga grunder.

Det tar 66 dagar att göra en beteendeförändring. Tillsammans med dina medarbetare kan du med enkla verktyg som bygger på fyra nycklar arbeta för att uppnå mer långsiktiga relationer och hållbara rutiner på arbetsplatsen med fokus på omtanke.

Andra kurstillfället: Mindfulness och maten

Vikten av att vara mentalt närvarande – många fördelar för din hälsa och ditt fokus. Vi går igenom ”The healthy mind platter” för att skapa en mental balans. Om vi inte är mentalt i balans är det svårt att prestera bra i vardagen. Precis som det finns en kostcirkel finns det också en mental cirkel som du behöver ha koll på.

Vad och hur vi äter är viktigare än vad vi tror. Maten är en livsviktig bränslekälla för kroppen och hjärnan. Här får du enkla tips och grundläggande kunskaper kring hur du kan äta bra för att skapa energi, näring och kraft i vardagen. Här får du råd och tips om hur du kan coacha dina medarbetare och få in bra rutiner kring mat och mellanmål på arbetsplatsen.

Tredje kurstillfället: Motion och mindset

Motion – här går vi igenom vikten av att få in fysisk aktivitet i vardagen. Vi behöver få in rörelse, inte bara för kroppen, utan minst lika mycket för knoppen. Här få du enkla tips på övningar ni kan göra tillsammans och utmaningar som kan skapa både ett fysisk och mentalt välmående men också ett högre engagemang och bättre relationer på arbetsplatsen.

Mindset – du kan också träna hjärnan precis som du tränar kroppen – för att uppnå en bra mental hälsa. Här får du enkla verktyg med övningar i tex selfcompassion som har visat sig öka graden av lycka hos individer, men också övningar som ni kan göra tillsammans i teamet för att skapa trygghet och tillit, även om ni arbetar på distans.

Chefs logotyp

Kursen presenteras av Chef.

Boka åt flera? Företagsanpassa?

Kontakta Patrick Costow, utbildningsansvarig på Chefakademin, så får du hjälp. Ring 0736-42 11 44 eller maila patrick.costow@chef.se.

Kommande starter

Kontakta info@chefakademin.se om du har frågor eller vill göra en gruppbeställning.