Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Stresshantering som du har tid med

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Stresshantering ska inte vara ännu ett stressmoment, påpekar Dan Hasson på KI. Därför har han konstruerat ett antal korta övningar som vi har kallat stressfångare och som finns utspridda här i guiden. (texten är hämtad ur guiden »Stress! Förstå den, acceptera den, hantera den« reds. anm)

Alltför ambitiösa åtaganden riskerar att krocka med verkligheten. Om du bestämmer dig för att varva ner med timslånga yogapass varje dag bäddar du bara för besvikelser om du inte lyckas.

En bra början är att sätta mål för dig själv. »Mirakelfrågan« är en enkel målövning:

Tänk dig att du går och lägger dig som vanligt en natt. Men under natten sker ett mirakel. När du vaknar är världen och ditt liv precis som du ­alltid har önskat dig. Sätt nu igång ­­och beskriv vad du ser, hör och känner när du vaknar. Låt fantasin flöda, men undvik noga ordet »inte«.

»De flesta har inte definierat vad som är viktigt i deras liv«, säger Dan Hasson.

»Många är så upptagna att de inte har tid att dö. Men har de tid att leva?«

Han menar att lösningen för att komma ur ett farligt stressmönster i grunden handlar om personlig mognad och öppenhet. Det blir allt viktigare för chefer att mogna som människor och kunna reflektera över sig själva, sina rädslor och sina beteenden.

»Stresshantering handlar om känslan av kontroll. Rent fysiskt gäller det att andas och psykiskt är det dina förhållningssätt och dina mål som ger dig energi«, säger han.

Ett enkelt sätt att reflektera är att fråga sig »vad får jag ut av att …«. Om du till exempel tar dig för lite tid att sova, vad får du ut av det? Kan du prestera mer? Vad får du i så fall ut av det? Att du blir mer uppskattad och trygg?

»Om stressen handlar om be­teenden är det enkelt, men om det handlar om identitet är det mer utmanande att åtgärda«, säger ­Dan Hasson.

I var­dagen handlar det om att känna igen kroppens signaler, lyssna på dem och ta dem på allvar.

»Det viktigaste jag kan göra är att använda mina resurser så att jag räcker länge. Åtta timmar är på tok för mycket att jobba i ett sträck. Det måste vara okej att gå ut på en promenad«, säger Astrid Boisen.

»Att känna skam för att jag inte hinner betyder ju inte att jag ska springa fortare, utan att jag ska göra annorlunda. Skammen är en jättenyttig känsla för att vi ska tänka efter«, säger hon.

Per Larsson på Previa menar att det handlar om att kunna ta till sig kunskapen om stress och våga vara mänsklig.

»Många vågar inte be om hjälp. Ta hjälp av en vän som kan ge dig kraft att gå till primärvården eller företagshälsan. Där får du prata med någon som garanterar din anonymitet. På många företag finns också personalstöd utanför organisationen dit du kan ringa anonymt«, råder han.

Men vardagslivet kanske ändå inte ger något utrymme för storstilade förvandlingar. Finns det någonting man kan göra i stället?

Enligt Dan Hasson handlar det ofta om att förändra små saker i sina vanor. Eventuellt kan du till exempel få ut mer av dina ansträngningar Gå upp tidigare, jobba när andra sover, ät lunch mellan tio och elva och gå och lägg dig tidigt.

Ett annat sätt är att bli mycket mer generös med att uppskatta och belöna dig själv för allt positivt du gör. Skriv ner 100 enkla eller stor­stilade sätt att belöna dig själv på, allt från att lägga undan en peng när du tänkt en bra tanke till att unna dig en jorden runt-resa.

100 sätt? Bara övningen i sig låter som en stressfaktor. Men när du gör den händer något som handlar om att se saker du redan gör för dig själv i ett nytt ljus.

En grundläggande fråga är om du ger dig själv tillräckligt stor plats i ditt liv. Många har en tendens att alltid ta hand om alla andra först och sedan ta hand om sig själva – om det finns någon ork över.

Det är en klassisk stressfälla. Låt den inte bli en arbetsbeskrivning för hur du ska leva ditt liv.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden