Lista: 10 alternativ till Zoom för videomötet

En av coronakrisens vinnare är videoverktyget Zoom, som ökat sin användarbas med raketfart. Men det är långt ifrån det enda alternativ som står till buds, och kanske inte heller det bästa.

Den Kalifornienbaserade kommunikationstjänsten fick en rejäl skjuts när möten, evenemang och utbildningar började digitaliseras världen över. Under 2020 har antalet användare som nyttjar Zoom dagligen ökat med svindlande 1900 procent.

Ruschen speglas även i företagets aktiekurs, som från årsskiftet fram till slutet av april har gått upp med närmare 140 procent. Ett hack i kurvan blev det dock i början av månaden, när ett antal stora företag och organisationer förbjöd sina anställda att använda Zoom efter att allvarliga brister i säkerheten uppdagats – däribland Google, Elon Musks rymdfartssatsning SpaceX, NASA, amerikanska senaten och olika regeringsorgan i Tyskland, Taiwan och Australien.

Larmrubrikerna lät inte vänta på sig, och Zoom agerade snabbt för att täppa till säkerhetshålen. Den nya versionen av programmet ska ha starkare kryptering och bättre alternativ för integritetsskydd. För betalande användare ges även möjligheten att välja vilka regioner dataströmmen får passera, för att undvika servrar placerade i länder man eventuellt inte litar på.

Men även om de upptäckta bristerna nu ska ha adresserats kan det finnas företagsetiska anledningar till att inte välja just Zoom för videomötena. Ett av avslöjandena som gjorts är till exempel att företaget tidigare uppgett att tjänsten brukar sig av så kallad end-to-end-kryptering, när detta i själva verket inte alls varit fallet. Man har också – helt i enlighet med den integritetspolicy som användarna godkänt – skickat vidare data till Facebook.

Sajten TechRepublic listar dessa tio alternativa tjänster för den som inte vill använda Zoom:

Microsoft Teams

Meddelande- och samtalstjänsten ingår som en integrerad del i programpaketet Office 365 men det är även möjligt att skaffa en fristående gratisversion av Teams. Denna variant har begränsningar, men tillåter fortfarande upp till 300 teammedlemmar, videosamtal enskilt eller i grupp, skärmdelning och fildelning upp till 10 GB per team.

Skype

Idag finns många alternativ för digitala röst- och videosamtal, men när Niklas Zennström startade Skype 2003 var tjänsten banbrytande. Under sin långa evolution har Skype skiftat roll från avancerad fildelningstjänst till telefonjackets baneman och vidare till att sätta standarden för videosamtal globalt.

Trots hårdnande konkurrens har Skype än idag 40 miljoner dagliga användare. Företaget ägs sedan 2011 av Microsoft, som meddelat att Skype för företag kommer att upphöra sommaren 2021 – användarna uppmanas att istället gå över till Microsoft Teams. Men än så länge går det alltså bra att använda Skype.

GoToMeeting

En konferenstjänst från det ursprungligen ungerska, numera amerikanskägda, företaget LogMeIn. Tjänsten kostar pengar, och i det enklaste utförandet för runt 130 kronor i månaden får 150 teammedlemmar tillgång till röst- och videosamtal samt skärmdelning på datorn eller mobilt.

Så lyckas ni med digitala möten

Aldrig förr har svenska chefer suttit i så många videomöten, men används tiden alltid på bästa sätt? Den här distanskursen i två delar är till för dig som vill hitta kraften i en hållbar möteskultur och göra era digitala möten effektiva på riktigt. Skapa engagemang och delaktighet hos mötesdeltagarna, och sluta slösa tid!

Kursstarter 31 aug samt 26 okt 2021

JoinMe

Ytterligare en tjänst från LogMeIn, som till en kostnad av runt 200 kronor i månaden möjliggör möten för upp till 250 deltagare med alternativ för inspelning och schemaläggning. Ingår gör även upp till 50 GB molnlagring och 10 livestreams för webbkamera. Nästa prissteg erbjuder även företagsautenticering och inbyggd integration mot Salesforce.

Cisco WebEx

Pionjären Cisco, grundat redan 1984, har bidragit till att forma IT-landskapet som vi känner det genom konceptet lokala datornätverk, eller LAN. Företaget är kanske i första hand känt för att tillhandahålla hårdvaran som används för nätverkskommunikation, men man har också varit drivande inom IP-telefoni.

Tjänsten WebEx erbjuder i sitt gratisutförande obegränsade videosamtal för upp till 100 deltagare, med HD-kvalitet, inspelning och skärmdelning som grädde på moset. I betalversionerna tillkommer även molnlagring och stöd för Microsoft Exchange samt administratörsverktyget Active Directory.

BlueJeans

En uppstickare som riktar sig till mindre företag, med fokus på molnbaserad videoströmning i hög kvalitet. För runt 240 kronor i månaden kan upp till 75 deltagare hanteras genom en gemensam kontrollpanel och 10 timmars inspelning i molnet ingår. I mitten av april meddelade telejätten Verizon att man kommer att förvärva BlueJeans för 500 miljoner dollar, i ett försök att flytta fram positionerna gentemot Zoom.

Intermedia AnyMeeting

AnyMeeting kombinerar en internväxel för IP-telefoni med videokonferenser, chatt och skärmdelning i en enda molnbaserad lösning. Stark kryptering och integritetsskydd i alla versioner är tjänstens trumfkort. Licensavgiften är baserad på antalet användare inom organisationen, men Pro-varianten är tillgänglig utan kostnad hela 2020.

Microsoft Teams.

Google Hangouts Meet

Google Hangouts är en populär samtalstjänst, gratis för privatanvändare med Gmail-konton. Motsvarigheten för företag heter Google Meet, och lanserades hösten 2019. Tjänsten har tidigare varit förbehållen betalande G Suite-kunder, men Google har under pandemin valt att tillhandahålla den kostnadsfritt fram till 1 juni 2020.

Bland funktionerna som erbjuds hittas videosamtal för upp till 250 deltagare, livestreaming mot upp till 100 000 användare och möjlighet att spela in och spara möten på Google Drive.

RingCentral

Lite av en doldis som med inriktning på företag specialiserat sig på molnlösningar som samlar alla arbetsytor och kommunikationskanaler (inklusive fax!) på samma ställe. Man lanserade i början av april sin tjänst för videosamtal, som är webbläsarbaserad och alltså inte kräver nedladdning av någon programvara.

RingCentral har inbyggda analysverktyg och även gott om integrationer mot till exempel G Suite, Microsoft Teams, Salesforce och Slack. Gratisversionen tillåter team på upp till 100 personer, videosamtal med en maxlängd på 40 minuter samt möjlighet att dela skärm och program.

Zoho Meeting

En enklare tjänst för möten och webbinarier, med stöd för video, ljud, skärmdelning och kalenderinbjudningar. Zoho Meeting är en betaltjänst från indiska Zoho, som även tillhandahåller kontorsprogram som Zoho Docs. För 100 kronor per månad kan möten för upp till 100 deltagare hållas, och 10 möten spelas in.

Källa: TechRepublic/Privacy International

Kurser för dig som leder eller arbetar på distans:

Se alla våra utbildningar