Så hanterar du sexuella trakasserier på jobbet

#metoo satte sexuella trakasserier i allmänhetens blickfång på ett aldrig tidigare skådat sätt. Tyvärr blev uppropet inte den slutgiltiga uppgörelse med arbetsplatsövergreppen som många hade hoppats, även om medvetenheten har ökat i dess spår. Lär dig hur du ska agera som chef.

Lär dig att hantera sexuella trakasserier

Så många som 30 procent av de svenska cheferna har varit med om att en medarbetare har blivit utsatt för sexuella trakasserier enligt Chefs undersökning, och mörkertalet tros vara stort. Omkring en tredjedel av de svarande uppgav att de saknar en policy kring sexuella trakasserier, och lika många att de inte arbetar förebyggande på något sätt.

Hela 27 procent av cheferna vet inte vad de bör göra om en medarbetare anmäler att den har blivit utsatt.

Det är illavarslande, eftersom det är du som chef som har ansvaret i dessa lägen. Får du vetskap om misstänkta sexuella trakasserier på arbetsplatsen är du faktiskt enligt lag skyldig att göra någonting åt saken. Men ämnet är känsligt, och ofta står ord mot ord.

I onlinekursen Sexuella trakasserier – chefens ansvar reder vi ut hur ditt lagliga ansvar ser ut, och ger dig verktygen att börja arbeta förebyggande. Med hjälp av verkliga exempel får du tips på hur härskartekniker och andra typer av kränkande beteenden kan bemötas. Du får också checklistor och andra praktiska dokument som du kan använda i din egen organisation.

”Varje chef har ett ansvar att förebygga kränkande särbehandling. Du som chef ska inte kunna allt – men du ska ta hjälp när din kompetens inte räcker till”, säger HR-experten Annika Ahnlund till Chef.